Alb cald: pentru relaxare
Pentru majoritatea oamenilor, culoarea alb cald este cea mai plăcută și este și cea mai obișnuită. Aceasta prezintă o tentă ușoară de galben și este emisă de becul incandescent și becul cu halogen, dar și de tuburile fluorescente mai scumpe, precum și de becuri LED. Totuși, în cazul becurilor LED, cea mai nouă tendință este de a folosi lumină puțin mai albă față de lumina complet galbenă a becurilor obișnuite. În acest fel, becurile LED se apropie de lumina naturală a zilei, deoarece o lumină prea galbenă nu este bună pentru ochi. Culoarea albă caldă este recomandată în corpurile de iluminat pentru camerele în care dorim să ne relaxăm sau să ne simțim confortabil. Cel mai des este vorba despre dormitor, camera de zi sau camera copilului.
Lumina naturală a zilei: pentru lucru
În locuință sunt, de asemenea, folosite în mod obișnuit și sursele de lumină cu lumină albă rece (uneori denumită alb neutru) – temperatura de culoare a luminii naturale. Sursele cu acestă culoare albă rece au tentă albă și sunt potrivite pentru spațiile unde desfășurăm activități și avem nevoie să „vedem bine fără nuanțe de galben”. Concret, acestea sunt recomandate în bucătărie, baie, hol, camera copilului și birouri.
Alb rece: pentru activitate
Al treilea tip sunt sursele de lumină cu culoarea alb rece. Lumina acestora este foarte strălucitoare, clară, ascuțită, chiar puțin albăstruie. Această culoare încurajează concentrarea și ochii obosesc mai greu (temperatura de culoare alb rece este potrivită pentru lucrul la calculator). Cel mai des această sursă de lumină se găsește în ateliere, birouri, spații comerciale și hale industriale. De asemenea, poate fi folosită în spații foarte întunecate, cum ar fi subsolurile.
Comentarii
Trimiteți un comentariu